26 червня 2024, 16:01, Торгівля

З ЄС виганяють всіх українських перевізників

Усі транспортні засоби українського походження, які беруть участь у вантажоперевезеннях, повинні виїхати з Європейського Союзу до 10 липня. Про це розповів заступник голови Міністерства інфраструктури Сергій Деркач.

За його словами, у Європейському Союзі відповідне рішення пояснюють необхідністю оновлення маркування та документів.

Сергій Деркач зауважив, що для подальшого виїзду в країни Європейського Союзу, українські перевізники мають одержати:

  • витяг про одержання ліцензії англійською мовою;
  • документи на вантажі для порожніх вантажівок;
  • нове маркування автотранспорту.

Слід зазначити, що 20 червня Європейська Комісія та Україна офіційно продовжили роботу транспортного безвізу. Відповідні умови мають діяти протягом року. Також сторони передбачили можливість автоматичного продовження дії транспортного безвізу до кінця наступного року.

Домовленість дає можливість українським перевізникам потрапляти у країни Євросоюзу без необхідності отримувати спеціальні дозволи. До української сторони посилили вимоги. Вони передбачають можливість відмови від транспортного безвізу у визначених регіонах.

Слід зазначити, що Європейська Комісія також розглядає варіант повернення мит на цукор та яйця з України. Це викликано вичерпанням квот на постачання відповідних продуктів до Євросоюзу. У Євросоюзі відмовились від мит і квот на експорт аграрної продукції з України після початку розв’язаної рф повномасштабної війни. Оновлена схема вільної торгівлі передбачає застосування захисного механізму для найбільш чутливих секторів, серед яких мед, зерно, кукурудза, овес, цукор та яйця.

«До 10 липня всі вантажівки мають встигнути повернутись до України, щоб далі виїжджати вже з оновленими документами та маркуванням» – зазначив Сергій Деркач.

Як писав AgroPolit.comекстремальна погода в Чорноморському регіоні може знищити урожай. Також транспортний безвіз між Україною та ЄС містить сім нововведень.

в