26 червня 2024, 13:32, Торгівля

Молдова відмовилась від ліцензування українського зерна

В Молдові завершується робота Ліцензійної комісії з імпорту зернових та олійних культур щодо поставок з України. Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства та харчової промисловості Молдови.

Слід зазначити, що ліцензійні заходи вперше запровадили 11 жовтня 2023 року. Вони діяли під час надзвичайного стану до 31 грудня 2023 року. Наступне рішення про збереження цього заходу було прийнято 5 січня 2024 року та продовжено 8 квітня з терміном дії 26 червня.

За весь цей період загалом було видано 12 ліцензій на імпорт близько 69,5 тис. т насіння соняшнику, з яких 1200 т затребувано для кондитерської промисловості з сортів, які не вирощуються в Молдові, і близько 44 т – кукурудзи попкорн, з сортів і гібридів, які не вирощуються в Молдові.

Румунія також запровадила систему ліцензій на ввезення пшениці, ріпаку, кукурудзи і насіння соняшника з України. Коли закінчився термін дії повної заборони на ці товари, введений в п’яти прикордонних країнах від імені Єврокомісії, Румунія вирішила не вводити односторонню заборону.

Україна зі свого боку ліцензуватиме експорт згаданої аграрної продукції. Болгарія на такий механізм погодилася, за винятком імпорту насіння, який все ж буде заборонено до кінця листопада.

Міністерство сільського господарства та харчової промисловості повідомляє, що діяльність Ліцензійної комісії з імпорту зернових та олійних культур, яка діяла на підставі Закону №. 160/2011, завершує свою діяльність, оскільки регулювання через ліцензування може здійснюватися протягом максимального періоду 3 місяці, який може бути продовжений лише один раз максимум на 3 місяці. Таким чином, максимальний термін, протягом якого може застосовуватися ліцензування імпорту зернових та олійних культур, закінчився», – зазначили в міністерстві.

Як писав AgroPolit.comДунай може стати внутрішньою річкою ЄС. Також рф та Білорусь залишаються без яблок.

в