21 червня 2024, 16:50, Фінанси

Міністр економіки прокоментувала ідею економічного бронювання

Міністерство економіки вважає, що для запровадження економічного бронювання спочатку треба вислухати позицію військових. Про це заявила перша віцепрем'єрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, пише Ліга.

Європейська бізнес асоціація закликала президента Володимира Зеленського запровадити економічне бронювання в Україні. Там заявили, що бізнес розуміє важливість та потребу укомплектування Збройних Сил України як основного пріоритету державної політики в умовах війни, однак функціонування підприємств також є важливим.

ЄБА вважає, що економічне бронювання не суперечить мобілізації, а доповнює її через фінансування військового збору за кожного заброньованого.

У Верховній Раді зараз є три законопроєкти про економічне бронювання:

  • зі сплатою підвищеного військового збору у 20 400 грн на місяць за кожного заброньованого;
  • із бронюванням за рівнем зарплати у понад 36 336 грн;
  • зі змішаною моделлю: 36336 грн зарплати для найманого працівника, 20400 грн військового збору для ФОПів.

Проти економічного бронювання виступають багато депутатів, зокрема у керівництві парламенту. Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко сказав, що це може створити «ще одну лінію розколу суспільства на багатих і бідних».

Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський казав, що у парламенті не гарантують ухвалення закону про економічне бронювання.

Що стосується економічного бронювання, для нашого міністерства основним нашим стейкхолдером є звичайно бізнес. І бізнес на всіх зустрічах просить запровадити економічне бронювання, яке дасть дуже зрозумілий, прозорий алгоритм. Але мені здається, що це настільки сенситивна тема в суспільстві, що все-таки треба провести ширший діалог, в першу чергу почути військових, а потім приймати рішення», – сказала Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в