11 червня 2024, 09:51, Торгівля

Експерти розповіли, що відбувається з цінами на м’ясо в Україні

На полицях українських супермаркетів у травні ціни на свинину були вищими ніж місяцем раніше. Найпомітніше підвищилися ціни на популярні у сезон пікніків свинячі ошийок та стегно. Про це повідомили в Асоціації «Свинарі України».

Динаміка цін закупівлі свинини живою вагою та кінцевої її реалізації розсинхронізувалася. Якщо живець свиней у травні був на 4,9% дешевший, ніж у квітні, то охолоджені свинячі напівфабрикати, навпаки, подорожчали на 2,5%.

Найпомітніше підвищилися ціни на популярні у сезон пікніків свинячі ошийок та стегно — плюс 5,8% та 5,3% до середньої ціни у попередньому місяці. Інші частини також додали у ціні: корейка, вирізка та грудинка подорожчали на 2–2,6%.

На ціну свинини вплинуло послаблення торгівлі та менша активність покупців після великодніх свят. На відміну від свинини, курятина у травні дещо подешевшала. Середня ціна на охолоджені курячі напівфабрикати за місяць була на 0,7% чи майже на 1 грн/кг нижчою ніж у квітні.

Незважаючи на різноспрямовану зміну середніх цін, аналітики констатують, що у кінці весни їх динаміка була узгодженішою та позитивно впливала на споживання свинини. Зауважимо, у 2023 році українці спожили 2 млн 300 тис. тонн мʼяса, в тому числі 688 тис. тонн свинини.

Як писав AgroPolit.comмито на зерно з рф та Білорусі в ЄС підвищать у липні. Також Україна має показали ЄС, наскільки ризикованою є робота аграріїв.

в