10 червня 2024, 08:33, Держпідтримка

Аграріям не вистачає державної підтримки для розмінування земель

Аграрії стикаються з фінансовими труднощами при оплаті розмінування своїх земель, навіть за умови, що державна програма компенсації витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення передбачає покриття 80% вартості. Про це повідомляє Delo.ua.

За словами експертів, якщо взяти розмінування машиною, то середня вартість складає $5,5 тис./га, і це непідйомна сума для аграрія. Вони пропонують залучення донорів із 100% оплатою роботи компаній.

Аналітики вважають, що в державній програмі необхідно передбачити можливість отримання компенсації для компаній, які мають власну службу з гуманітарного розмінування та самостійно виконують ці роботи.

Крім того, гостро стоїть питання мобілізації. Учасники ринку зазначають, що працівники, які займаються гуманітарним розмінуванням, повинні бути звільнені від мобілізації.

Програма, яка компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати, запрацювала 30 травня.

Участь в програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.

Як писав AgroPolit.com, в Україні заборонили експортувати цукор до ЄС. Також в Україні аграріям компенсують 80% розмінування землі.

в