6 червня 2024, 12:18, Торгівля

Вибори до Європарламенту стали причиною фермерських протестів, – заява

Акції протестів фермерів, які відбуваються цього тижня в Європі, пов'язані з виборами до Європарламенту і є проявом занепокоєння проти «зеленого» курсу, який реалізує Єврокомісія. Про це заявив виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

В Мінагрополітики вважають, що європейські фермери хочуть звернути увагу виборців на партійні програми в частині підтримки агросектору Євросоюзу. Висоцький сказав, що акція протесту польських фермерів, яка відбувається на українському пункті пропуску, є частиною загальноєвропейської акції протесту, адже зараз усе стосується європейської політики.

Виконувач обов’язків міністра запевнив, що український уряд підтримуватиме зв'язок із польськими колегами і на рівні аграрних асоціацій. Представники аграрних міністерств України та Польщі обговорять питання експорту та імпорту цукру, яке Україна вже врегулювала.

Говорячи про можливе невдоволення європейських фермерів щодо імпорту агропродукції, Висоцький нагадав, що у новій угоді, що набуває чинності 5 червня, вже враховано побажання аграріїв Євросоюзу. Документ передбачає обмеження і за шістьма товарними позиціями, запроваджено квоти.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в