31 травня 2024, 12:12, Торгівля

В Україні злетіли ціни на тепличні томати: експерти назвали причини

Цього тижня ціни на томати в українських тепличних комбінатах підвищилися до 60-75 грн за кг, що в середньому на 13% дорожче, ніж тижнем раніше. Про це повідомляють аналітики порталу EastFruit.

За словами експертів, через обмежену пропозицію попит на тепличні томати трохи підвищився, що й дозволило виробникам підняти відпускні ціни. Аналітики зазначили, що ціни на томати могли підскочити через зменшення пропозиції на ринку не лише з місцевих тепличних комбінатів, а й скорочення імпорту.

Фахівці вважають, що на ціни вплинув стабільний попит на помідори з боку оптових компаній та роздрібних мереж. Учасники ринку повідомили, що незважаючи на чергове подорожчання, тепличний томат в Україні сьогодні надходить у продаж у середньому на 15% дешевше, ніж наприкінці травня минулого року.

Слід зазначити, що 24 травня повідомлялося, що на ринку відзначалося стрімке зростання цін на садову полуницю. Так, її на ринку пропонували на продаж по 65-100 грн за кг.

29 травня стало відомо, що в Україні зберігалася тенденція до зниження цін на ранню білокачанну капусту. Також в Україні зафіксували зниження цін на черешню. Станом на 27 травня її продавали за ціною від 100 до 140 грн за кг.

Як писав AgroPolit.com, овочі в Україні віддають за копійки. Також Узбекистан та Азербайджан почали експортувати цибулю в Україну.

в