31 травня 2024, 11:01, Агрохімія

Фахівці знайшли рішення: українські ґрунти страждають від нестачі елементів живлення

Родючість українських ґрунтів потребує постійних діагностики та моніторингу, щоб за необхідності скорегувати вміст елементів живлення. Про це заявив Сергій Адаменко, керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії Ukravit, пише SuperAgronom.com.

Серед основних проблем він назвав дефіцит елементів живлення ґрунтів. За даними Ukravit Institute, 40% ґрунтів в Україні мають середній і низький вміст фосфору — вміст Р2О5 у них становить від 10 до 12 мг/кг (за Олсеном), іноді — до 17 мг/кг ґрунту. Це підтверджується дослідженнями Інституту, який проводить аналіз понад 5 тис. зразків ґрунту і має результати за останні 5 років роботи. Сергій Адаменко підкреслив, що показник по фосфору в ґрунтах України дуже низький.

Велика проблема, яку ми сьогодні спостерігаємо, — це підвищення кислотності. Приблизно 60% ґрунтів мають рН (сольовий) нижче 5,5. При такому рН добре ростуть здебільшого люпин, жито, гречка, картопля. Підвищена кислотність ґрунту пригнічує ріст і розвиток рослин, викликає стреси, що позначається на показниках їх продуктивності. Без коригування рівня рН підвищення рівня врожайності не забезпечити навіть за рахунок застосування високих доз мінеральних добрив», — зазначив Сергій Адаменко.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали ефективний препарат для тривалого фунгіцидного захисту. Також фахівці розповіли, як зберегти до 80% врожаю плодових насаджень.

в