30 травня 2024, 11:02, Фінанси

Найбільший показник: за час війни в Україні закрили 1261 аграрну компанію

За час повномасштабної війни в Україні ліквідували 1261 аграрну компанію, що є найбільшим показником серед усіх сфер ведення бізнесу. Про це повідомляє YouControl.

У дослідженні проаналізували період із 2022 року по перший квартал 2024 року включно. Наступні сфери за кількістю закриттів — оптова торгівля, операції з нерухомістю та будівельні компанії. Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни у порівнянні з 2021 роком найбільше зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях.

Натомість суттєве зниження закриттів бізнесу спостерігалося у таких регіонах як Херсонська, Харківська та Донецька області. На жаль, цей тренд пов'язаний з окупацією частини регіонів. Однією з основних галузей, де зріс рівень закриття компаній під час війни, є сільське господарство. Тут приріст частки сектору в ліквідації підприємств склав 1,4 п. п.

Найчастіше у 2023 році закривалися сільськогосподарські компанії — 605, а частка закриття агропідприємств серед усіх закритих за даний період склала рекордні 14,9%. У першому кварталі 2024 року закриття агрокомпаній зросло ще більше і вже становить 18% від усіх закритих фірм України. У дослідженні не враховано ті фактичні банкрутства компаній, інформація про які не відображена в ЄДР.

Як писав AgroPolit.com, УЗ готує новий ціновий бум на вантажоперевезення для аграріїв. Також економічне бронювання не спрацює.

в