28 травня 2024, 12:44, Земля

В Україні оренду землі хочуть прив’язати до нормативної грошової оцінки

До Верховної Ради внесли проєкт закону №11287 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо уточнення деяких положень, пов’язаних з визначенням розміру орендної плати за землю». Про це повідомляє AgroPolit.com.

Проєкт закону пропонує внести зміни до Податкового кодексу України та Закону України «Про оренду землі», якими передбачається визначити, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди землі та обчислюється у відсотках від нормативної грошової оцінки землі, що виражений у грошовому еквіваленті на дату укладення договору оренди.

За словами авторів, прийняття законопроєкту забезпечить застосування нормативної грошової оцінки земельної ділянки, як основи для визначення розміру орендної плати, а зміну нормативної грошової оцінки, підставу для перегляду розміру орендної плати за землю.

Слід зазначити, що згідно зі статтею 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

Як писав AgroPolit.com, оформлення незатребуваних паїв продовжили до 2028 року. Також українських виробників хочуть захистити від субсидованого імпорту.

в