14 травня 2024, 15:30, Фінанси

Через блокаду польського кордону Україна могла втратити не менше 65 мільярдів гривень

Блокада українсько-польського кордону, яка тривала з початку лютого до останніх днів квітня, могла коштувати економіці України десятки мільярдів гривень. Про це повідомляє «Апостроф».

У березні втрати держбюджету України внаслідок блокади склали 6,5 млрд грн. Якщо взяти цю цифру як середнє арифметичне, то вийде, що за три місяці блокади – лютий-квітень – бюджет міг недоотримати близько 20 млрд грн.

Національний банк України (НБУ) повідомив, що прямі втрати імпорту товарів у перший місяць блокади становили 500 мільйонів доларів, експорту – 160 мільйонів доларів. Разом імпортно-експортні втрати України у лютому, за оцінками Нацбанку, становили 660 мільйонів доларів. Це відповідає приблизно 25 мільярдам гривень.

Надалі втрати вдалося частково компенсувати коштом альтернативних шляхів постачання, зокрема, залізницею для імпорту та морем для експорту. Втрати в імпорті та експорті в березні на рівні 300 мільйонів доларів або приблизно 11,5 мільярда гривень, а в квітні – на рівні 200 мільйонів доларів або 7,8 мільярда гривень. Таким чином, прямі втрати імпорту та експорту за час продовження блокади у лютому-квітні можна оцінити майже у 45 мільярдів гривень. Варто додати до імпортно-експортних втрат бюджетні і в результаті виходить 65 мільярдів гривень.

Як писав AgroPolit.comморський експорт зерна з України може врятувати економіку. Також Україна зможе продавати борошно в Китай.

в