6 травня 2024, 12:45, Торгівля

Експерт розповів, які наслідки має транспортний безвіз

Рада Євросоюзу офіційно затвердила мандат на перемовини з Україною щодо продовження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень. Про це повідомляє Європейська Правда.

Тепер українська сторона разом з Єврокомісією можуть предметно обговорювати умови, на яких буде продовжено «транспортний безвіз». Тобто можливість і надалі виконувати двосторонні вантажні перевезення без дозволів.

Європейський Союз хоче продовжувати Угоду та зробити її більш ефективною для всіх сторін. До повномасштабного вторгнення автомобільні перевезення між Україною та країнами ЄС виконувалися саме на основі дозволів. Цих дозволів була фіксована кількість з кожного країною. Один дозвіл дорівнює одному перевезенню.

Ще до великої війни цих дозволів не вистачало, і часто, особливо під кінець року, наші перевізники вже не могли виконувати двосторонні та транзитні перевезення. Угода, яка скасувала дозволи, почала діяти у червні 2022 року. Фактично це відповідь на російське вторгнення, яке повністю змінило логістичні маршрути, у першу чергу через морську блокаду.

Восени минулого року саме ця угода, за твердженнями польських перевізників, стала ключовою причиною блокування кордону.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, що буде з цінами і попитом на свинину. Також Україна імпортувала найменше свинини за шість років.

в