3 травня 2024, 16:51, Торгівля

В Україні відмінили шоколадну кризу

Цього тижня ціни на шоколад на світових біржах впали на 28%, а якщо така тенденція збережеться, різкого подорожчання шоколаду українцям вдасться уникнути. Про це повідомляє Bloomberg.

Лише два тижні тому найактивніший контракт досяг рекорду в майже $12 тис. за тонну, оскільки галузь боролася з наслідками серйозного дефіциту поставок. Але падіння цього тижня призвело до падіння ф’ючерсів приблизно на 40% нижче історичного максимуму — що супроводжувалося екстремальними коливаннями цін після того, як відплив трейдерів скоротив ліквідність.

Відкат ознаменував різкий поворот для какао, яке стало дорожчим за мідь. Ціни різко зросли через низький урожай у Західній Африці, що призвело до того, що світ третій рік переживає дефіцит, викликаючи стрес у покупців і роблячи шоколад дорожчим.

Криза готівки вражає фізичний ринок, змушуючи трейдерів відкладати покупки у провідних виробників. Більша волатильність означає, що їм потрібно вкладати більше грошей, щоб покрити маржинальні вимоги.

Нещодавнє падіння цін на какао є насамперед результатом торговельних маневрів, а не перебудови ринкових фундаментальних показників. Ціни на какао впали на 7,6%. Нещодавні дощі, які можуть сприяти посівам у Західній Африці, можуть вплинути на ціни.

Як писав AgroPolit.comлібералізація перевезень з ЄС збільшила активність українських експортерів. Також лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС.

в