2 травня 2024, 15:50, Торгівля

Блокада скінчилася: експерти розповіли про новий етап відносин між Україною та Польщею

Експерти оцінили перспективи покращення відносин між Україною та Польщею після того, як фермери зняли блокаду кордону, але все ще не хочуть пропускати вантажівки, які переміщують зернові культури. Про це повідомляє портал Коментарі.

За словами аналітиків, дії польських фермерів протирічать основам конкуренції і ринкової економіки. Аналітики зазначають, що поки що ухвалені тимчасові рішення для зняття блокади з кордону.

Фахівці визнають, що лишається ризик того, що українське зерно навіть транзитом не пропустять через польську територію, при цьому російське, що проходить через Білорусь, йде суцільним потоком.

Експерти розповіли, що після зняття блокади з кордону експорт української продукції пожвавився. Зернові зараз не можна експортувати до Польщі, але можна відновити транзит. Саме на цьому варіанті наполягала українська сторона минулого року, коли розпочалися перші блокади української продукції.

Аналітики наголошують, що сам польський ринок із погляду реалізації вітчизняної продукції не є стратегічним для України, але, транзитний коридор через територію Польщі, часткове використання місцевої інфраструктури такими є. Фахівці сходяться на думці, що розблокування кордону є позитивним сигналом.

Як писав AgroPolit.comлібералізація перевезень з ЄС збільшила активність українських експортерів. Також лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС.

в