2 травня 2024, 11:30, Торгівля

Частка ЄС в українському експорті досягла 66%

За 2023 рік частка Європейського Союзу в експорті України становила 66%, а відповідний показник у імпорті – 53%. Про це йдеться у матеріалі Центру східних досліджень імені Марка Карпіа у Польщі.

Ключову роль у цьому відіграє Польща – вона не лише є найбільшим торговельним партнером України, але й майже 50% українського імпорту з ЄС та 42% експорту до ЄС проходить через її територію.

Швидко зростаючий потік вантажів не міг повністю охопити залізничний транспорт через прикордонну інфраструктуру, не пристосовану до такого збільшення трафіку, і, зокрема, різну ширину колії в Україні та країнах ЄС.

Не менш динамічні зміни відбулися і в пропозиції транспортних послуг. В умовах лібералізації ринку українські експедитори отримали значну конкурентну перевагу перед компаніями з Центральної Європи, що стало можливим завдяки нижчій вартості робочої сили та звільненню від суворого регулювання в ЄС.

Середня зарплата українських водіїв, які здійснюють міжнародні перевезення, становить $1,2 – 1,3 тис. на місяць, що значно менше заробітку водіїв, наприклад, у Польщі – $2,75 тис. Водночас слід підкреслити, що конкуренція з боку українських компаній є обмеженою і становить лише близько 1 тис експортерів.

Як писав AgroPolit.comлібералізація перевезень з ЄС збільшила активність українських експортерів. Також лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС.

в