2 травня 2024, 09:51, Торгівля

Оприлюднено прогноз структури українського експорту зернових до нового врожаю

Богдан Костецький співвласник, операційний партнер торгово-аналітичної компанії «Barva Invest» поділився прогнозом щодо експортного потенціалу нового врожаю. Про це він повідомив у блозі на AgroPolit.com.

За словами експерта, квітень відзначився потужним експортом кукурудзи (вивезено 4,1 млн т) та пшениці (1,9 млн т) з України. Він зазначив, що Україна вже майже виконала експортну програму – залишилось менше 700 тис. т пшениці від плану, після вивезення яких перехідні запаси на наступний сезон будуть одними з найнижчих за останні роки.

Щодо ячменю, то експортний потенціал дозволяє вивезти ще понад 500 тис т. Це помітно більше, ніж у 2022 та 2023 роках (170-200 тис. т), але не сильно більше, аніж до повномасштабного вторгнення. 

Ми говоримо саме про експортний потенціал, тобто про обсяг зерна, що не буде спожитий всередині країни. Переробні заводи в Україні виглядають забезпеченими зерном, тож напередодні нового врожаю (липень 2024), не вважаємо за потрібне роздмухувати зайву увагу до цього питання. Як приклад – станом на 2 травня ми бачимо лайнап (чергу суден на підході до українських портів) у 200 тис т. Судячи з країн призначення, ці судна будуть завантажені переважно фуражною, а не продовольчою пшеницею», – зазначив Богдан Костецький.

Як писав AgroPolit.comлібералізація перевезень з ЄС збільшила активність українських експортерів. Також лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС.

в