2 травня 2024, 08:33, Рослинництво

В Україні гине урожай полуниці: експерти розповіли, що буде з цінами

В Україні стартує сезон полуниць, але не без проблем, оскільки погода негативно вплинула на врожай улюбленої ягоди українців, а отже і ціни на полуницю не будуть низькими. Про це повідомляє УНІАН.

Заморозки в середині квітня знищили частину врожаю. Так, у Тернопільській області температура повітря опускалася до -4 °C, що критично для цієї ніжної рослини, адже за такої температури ушкоджуються бутони.

Крім того, постраждав урожай у Чернівецькій області, а фермери Київської області очікують на втрату у розмірі 10 — 20% через погоду. При цьому аграрії прогнозують, що ціна на полуницю цього року складе приблизно від 60 до 80 гривень за кілограм, як і минулого року. У той же час вказано, що все залежить від погодних умов. Наприкінці квітня вартість полуниці в Україні становила від 160 до 200 гривень за кілограм, але 85% відносилися до імпортної полуниці.

Слід зазначити, що у травні ціни на яблука можуть зрости до 27 гривень за кілограм, а виноград – до 285 гривень за кілограм. При цьому ціна на апельсини сягне 75 гривень, на лимони – до 57 гривень, на банани – до 70 гривень, а мандарини до 77 гривень. Українці можуть очікувати на зниження ціни на овочі борщового набору завдяки збільшенню пропозиції овочів закритого ґрунту.

Як писав AgroPolit.com, в Україні через війну злетіли ціни на банани. Також цінові гойдалки спостерігаються у цінах на фрукти та ягоди в Україні.

в