1 травня 2024, 13:46, Торгівля

Лібералізація перевезень з ЄС збільшила активність українських експортерів

Лібералізація перевезень між Україною та Євросоюзом призвела до того, що у 2021 – 2023 роках кількість перетинів кордону вантажівками з України зросла на 45,3%. Про це йдеться у матеріалі Центру східних досліджень імені Марка Карпіа у Польщі.

Масштаб підвищення був би значно більшим, якби не протести польських перевізників. У листопаді – грудні минулого року приблизно на третину порівняно з жовтнем зменшилася місячна кількість перетинів кордону вантажівками.

Масштаби збільшення кількості вантажного транспорту після початку повномасштабної війни зумовлені як пропозицією з українського боку, так і попитом на такі транспортні послуги. Через безмитну торгівлю, значно прискорився процес переорієнтації української торгівлі до Європи, який динамічно відбувався протягом останнього десятиліття.

Як наслідок, почався швидкий і масовий приплив українських товарів до сусідніх країн, у тому числі до Польщі, а оскільки прийняті рішення не передбачали жодних перехідних періодів, це спричинило перебої на європейських ринках. З 2022 року динамічно зростає не лише український експорт, а й імпорт із країн ЄС. У зв’язку з необхідністю забезпечення безперебійних поставок продукції на місцевий ринок.

Як писав AgroPolit.com, лібералізація для України змінила правила перевезень в ЄС. Також польські фермери повністю розблокували кордон з Україною

в