1 травня 2024, 08:30, Торгівля

В Україні через війну злетіли ціни на банани

Станом на кінець квітня 2024 року оптова ціна на банани в Україні за 1 кг досягла $1,26 долара і перевищила торішній рекорд $1,23, а роздрібні ціни коливаються від $1,7 до 1,8 за кілограм. Про це повідомляє EastFruit.

Зазвичай в Україні найнижчі ціни на банани в регіоні, проте агресія Росії призвела до блокування портів, що різко підняло ціни на місцевому ринку, тому що банан ввозиться тепер із портів інших країн.

Ціни на банани у країнах Східної Європи також знаходяться на рекордно високому рівні для цього періоду року. І хоча перевищення попередніх рекордних рівнів цін порівняно невелике, воно негативно впливає на перспективи споживання.

За словами аналітиків, можна відзначити дві головні причини зростання цін на банани у Східній Європі цього року. Перша – це кліматичні зміни, які негативно впливають на обсяги виробництва цих фруктів у країнах Центральної Америки. Друга причина – це порівняно високі ціни на яблука, що дозволяє роздрібній та оптовій торгівлі підвищуватимуть і ціни на банани.

Слід зазначити, що до продажу вже надійшли перші томати з українських теплиць. Роком раніше сезон стартував у середньому на півтора тижні пізніше. Проте збирання цієї продукції поки що залишається малооб'ємним. В Україні почали знижуватися відпускні ціни на столові буряки.

Як писав AgroPolit.com, в Україні нетипово пали ціни на моркву. Також в Мінагро розповіли, що буде з цінами на овочі.

в