29 квітня 2024, 12:11, Тваринництво

В Україні змінили правила перевезення пасік

Кабмін змінив Порядок видачі ветеринарних документів, що зокрема передбачає нові правила кочівлі пасік. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, нові правила передбачають, що на період військового стану в Україні видача ветеринарного документа для перевезення пасіки до медоносних угідь у межах району здійснюється за результатами весняної перевірки пасіки з урахуванням епізоотичного стану місцевості та відсутності обмежень, запроваджених у зв'язку з ліквідацією хвороб бджіл.

Перевезення пасіки в межах району, благополучного щодо хвороб бджіл, здійснюється у супроводі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки. У разі зміни епізоотичного стану пасіки під час перевезення власник негайно припиняє перевезення пасіки та повідомляє про це в територіальне управління Держпродспоживслужби.

Ветеринарний документ, виданий для перевезення пасіки до медоносних угідь із району, благополучного через хвороби бджіл, в район з аналогічним епізоотичним станом у межах області, дійсний протягом весняно-літнього періоду поточного року під час перевезення (кочівлі) пасіки є підставою для видачі ветеринарного документа з метою повернення пасіки до постійного місця розташування», — зазначив Тарас Мельничук.

Як писав AgroPolit.com, якщо бджоли отруїлися засобами захисту рослин треба виконати наступний алгоритм дій. Також на Київщині створюють першу у світі ІТ-пасіку.

в