24 квітня 2024, 11:00, Торгівля

Через блокаду кордону фермерами, польські експортери та імпортери втрачають ринок в Україні

Через блокування прикордонних переходів на кордоні з Україною польські експортери та імпортери втрачають ринок збуту в Україні. Про це пише польське видання Wiadomosci.

Відстань від Хелма до Луцька в Україні становить 250 кілометрів, а вантаж транспортується через Румунію чи Угорщину. Це значно збільшує витрати польських підприємців. Через повномасштабну війну, розв’язану рф, Україна не може експортувати всю аграрну продукцію морем, тому польські підприємці, сподівалися взяти на себе транзит товарів, які йдуть з Китаю в Україну.

Через блокаду кордону, клієнти перенаправляють товари в румунські порти, звідти везуть в Україну, а поляки втрачають гроші. Підприємці звернулися до міського голови Дорогуська з проханням не допустити, щоб прикордонний перехід став ареною для демонстрацій.

Польські компанії підписали комерційні контракти з виробниками м’яса птиці в Польщі, але через блокування кордону фермерами не виконали ці домовленості. Зараз вони чекають запитів на сплату штрафних санкцій.

Довгостроковий ефект від блокади може полягати в тому, що спочатку підприємці будуть змушені відправити працівників у неоплачувану відпустку, а потім почнуть їх звільняти.

Як писав AgroPolit.com, Європарламент підтримав продовження ініціативи. Також у Польщі нікому збирати полуницю.

в