23 квітня 2024, 16:01, Рослинництво

У Польщі нікому збирати полуницю: не вистачає українців

За словами експертів, цього року може виникнути проблема з пошуком достатньої кількості працівників, зокрема українців, для збору полуниці, що може негативно позначитися на економіці Польщі. Про це повідомляє inpoland.net.pl.

Кількість садів і плантацій зростає, але кількість працівників залишається незмінною. Це може призвести до того, що на кущах залишиться до 40% плодів, які не будуть зібрані. Причиною такої ситуації є зміни в законодавстві України, зокрема зниження призовного віку для чоловіків, що обмежує можливість виїзду за кордон для роботи.

Заробітчани з Азії чи Африки не вирішать цю проблему, оскільки багатьох з них цікавлять лише відповідні документи і можливість поїхати до Західної Європи. Можлива причина у розширенні соціальних програм, вважаючи, що вони можуть зробити людей менш працьовитими та підвищити їхню вимогливість.

Збір полуниці у Польщі відіграє значну роль у сільськогосподарському секторі країни. Кожного року сотні тисяч тонн цієї ягоди збираються на плантаціях по всій країні. Однак у останні роки спостерігається тенденція до зростання попиту на робочу силу у цій галузі, що може викликати проблеми з пошуком достатньої кількості працівників. Слід зазначити, що через мобілізацію в Україні також не вистачає працівників для збору врожаю.

Як писав AgroPolit.com, в Україні хочуть змінити порядок бронювання працівників. Також Польща перейшла до заборони українського морозива.

в