19 квітня 2024, 12:16, Торгівля

Експорт українським морським коридором досяг рекордних 40 млн т

З початку роботи у серпні 2023 року тимчасового морського коридору, який забезпечує Україна через порти Одеса, Південний та Чорноморськ, вдалося експортовати 40 млн. т вантажів, 26 млн. т з них припадає на зерно. Про це повідомили у Мінвідновлення.

В відомстві підкреслили, що за сім місяців роботи цей логістичний шлях перевищив обсяги вантажоперевезень Зернової угоди та досяг показників експорту 2021 року з портів Великої Одеси у майже 40 млн т.

У першому кварталі 2024 року порти Дунайського кластера обробили понад 5,6 млн. т вантажів, у тому числі 4 млн. т на експорт. Слід зазначити, що у квітні 2024 року рекордні 195,7 тисячі тонн на одному судні – CAPTAIN LEONIDAS – експортували з порту «Південний».

Нещодавно ми оголосили про підтримку Експортно-імпортного банку США. Йдеться про фінансування закупівлі близько 40 дизель-локомотивів для «Укрзалізниці». Це дуже важливо для нашого експорту. Працюємо над тим, щоб український експорт потрапляв на глобальні ринки, а Україна не просто зберігала, а й створювала нові робочі місця. Все це ключові компоненти нашої економічної стійкості в умовах російської військової агресії, що наростає», — зазначив віце-прем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.com, в Україні знизилися показники експорту зерна. Також морський коридор став ефективнішим за зернову угоду.

в