18 квітня 2024, 16:52, Торгівля

Польща зацікавлена в транзиті українського зерна через власні порти – польський фахівець

Польща має дозволити транзит української аграрної продукції через власні порти, якщо в них вистачить потужностей з перевалки. Про це заявила президент Зернової та кормової палати Польщі Моніка Пьонтковська в інтерв'ю farmer.pl.

Вона підкреслила, що Польща має захистити свої інтереси, коли Україна приєднається до Європейського Союзу. За словами Моніки Пьонтковської, необхідно запровадити механізми, які захищають польський ринок агропродовольчих товарів.

За її словами, у Польщі спостерігається надлишок власної агропродукції, у контексті зерна країна є нетто-виробником і експортером, і виробляє більше зерна, ніж їй потрібно. Моніка Пьонтковська вважає, що було б найкраще, якби блокада на ввезення зерна зберігалась, а щодо транзиту Польща могла б реалізувати його і таким чином допомогти Україні, завдяки вільним переробним потужностям в польських портах.

Моніка Пьонтковська повідомила, що в першому кварталі 2024 року польські порти не були завантажені на 100%. Вона заявила, що польська портова, а також залізнична інфраструктура є неефективною, і зараз вдалий час для її розширення.

Ми проспали останні два роки в цьому контексті. Румунія отримала кошти від Євросоюзу, розширює інфраструктуру, а Польща досі ні», – сказала Моніка Пьонтковська.

Як писав AgroPolit.com, президент Зернової палати Польщі виступила проти публікації списку покупців українського зерна. Також в Україні знизилися показники експорту зерна.

в