17 квітня 2024, 18:01, Рейдерство

Литва відновила закупки зерна в рф і заплатила окупантам 1,95 млн євро, – ЗМІ

У лютому Литва відновила закупівлі зерна в рф, імпортувавши 12,2 тис. т на суму 1,95 млн євро. Про повідомляє УНІАН, посилаючись на російські змі.

Наприкінці зими наростила імпорт Латвія, яка закупила у рф 58,8 тис. т зерна на суму 10 млн. євро. Загалом країни ЄС придбали у лютому 92,6 тис. т російського зерна на суму 16,9 млн. євро. Литва припинила імпортувати російське зерно у травні минулого року. Останні постачання здійснили у липні 2023 року.

Слід зазначити, що у березні у литовському Мінсільгоспі закликали заборонити імпорт зерна з рф та Білорусії до країн Євросоюзу. Відомство надіслало відповідне звернення до Єврокомісії: до нього приєдналися міністри сільського господарства Латвії, Естонії, Польщі та Чехії. У Польщі закликали Єврокомісію запровадити повну заборону на продукти з Білорусії та Росії.

Раніше в Чехії заперечували те, що до їхньої країни імпортують заражене зерно з України, про що нещодавно заявив екс-прем'єр Чехії Андрій Бабіш. За словами чеського міністра сільського господарства Марека Виборного, лише у трьох пробах фуражного зерна виявили деяке перевищення норм. У 2023 році на закордонні ринки Україна експортувала 44,8 млн т зерна: це на 16% перевищило показник позаминулого року.

Як писав AgroPolit.com, між Україною та Чорногорією погодили транспортний безвіз. Також морський коридор став ефективнішим за зернову угоду.

в