16 квітня 2024, 11:02, Земля

Стало відомо, як зміниться ціна землі у 2024 році

Старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин розповів, як зміниться ціна землі за 2024 рік. Свій прогноз він дав в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

Експерт зауважив, що прогнози під час війни робити складно, але повідомив, що у 2024 році можна очікувати подальшого поступового зростання цін на сільськогосподарську землю – максимум на 10 – 15%. 

Таку тенденцію аналітик пов’язує із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу відновлюється. Андрій Мартин нагадав, що порти Одещини виходять на довоєнні показники.

Слід зазначити, що середньозважена ціна землі в Україні за 2023 рік досягла показника у 38,6 тис за га і вона може піднятися ще на 10 – 15% в 2024 році. Андрій Мартин також підкреслив, що Україні необхідно удосконалити законодавство про консолідацію землі. За його словами, таке законодавство мають більшість країн Євросоюзу, на рівні національного законодавства.

Фахівець впевнений, що в Україні поступово зростатиме потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів.

в