13 квітня 2024, 13:19, Земля

Експерт спрогнозував ціну землі в Україні на 2024 рік

Середньозважена ціна землі в Україні за 2023 рік досягла показника у 38,6 тис за га і вона може піднятися ще на 10 – 15% в 2024 році. Про це повідомив старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

«Прогнози під час війни справа дуже невдячна, проте у 2024 році можна очікувати подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю – максимум на 10 – 15%.  Це пов’язано із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відновлюється. Порти Одещини виходять на довоєнні показники. Законодавство про консолідацію землі мають більшість країн ЄС, але на рівні саме національного законодавства» – зазначив Андрій Мартин.

Експерт також впевнений, що в Україні поступово зростатиме потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів.

Андрій Мартин розповів, що можливість створення національного законодавства щодо консолідацію земель обговорювали з Євросоюзом при розробленні Плану ЄС для України, однак до переліку обов’язкових заходів його не внесли.

Як писав AgroPolit.com, при вступі в ЄС Україні доведеться надати європейцям право безоплатної приватизації землі. Також збитки агросектору Харківщини від війни досягли 18,1 млрд грн.

в