12 квітня 2024, 13:08, Земля

При вступі в ЄС Україні доведеться надати європейцям право безоплатної приватизації землі – експерт

При вступі України в Євросоюз, право на безоплатну приватизацію доведеться поширити на всіх громадян країн ЄС. Про це заявив старший проєктний менеджер із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрій Мартин в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

За його словами, найближчим часом Верховна Рада має ухвалити так звані, «євроінтеграційні» законопроєкти. Експерт зауважив, що зазначені документи приводять національне законодавство України у відповідність до вимог правової системи Євросоюзу.

Він додав, що ухвалення закону про Державний аграрний реєстр також є частиною зобов’язань України перед міжнародними партнерами. Тему безоплатної приватизації землі спікер назвав найбільш політично складною.

Більшості військовослужбовців та членів їх сімей земля взагалі не потрібна – вони переважно бажають одразу її продати. Тому державі краще допомагати захисникам не землею, а грошима – це буде більш справедливо, виправдано та ефективно. Крім того, якщо Україна вступить в ЄС, то право на безоплатну приватизацію доведеться поширити на всіх громадян країн ЄС, адже дискримінація в ЄС заборонена. Очевидно, що лише це вимагатиме від нас переглянути корупціогенні правила безплатної роздачі земель» – зазначив Андрій Мартин.

Як писав AgroPolit.com, в Україні анонсували скасування обмежень на аграрну продукцію з боку Словаччини. Також Угорщина вводить додаткові обмеження на українську агропродукцію.

в