11 квітня 2024, 14:39, Торгівля

В Україні стрімко впали ціни на столові буряки: експерти назвали причини

Цього тижня, що стартував 8 квітня, в Україні почали знижуватися відпускні ціни на столові буряки. Про це повідомляє EastFruit.

Продукцію в українських господарствах сьогодні пропонують до продажу по 8-14 грн за кг, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

За словами учасників ринку, здешевлення буряків спровоковане зниженням попиту на цю продукцію. Крім того, на ринок чинить суттєвий тиск збільшення пропозиції некондиційних буряків, які виробники прагнуть збути насамперед.

Виробники причиною такої цінової ситуації називають вельми стриманий попит на столові буряки, тоді як якість цих коренеплодів у сховищах стрімко погіршується. Аналітики зазначають, що знизити відпускні ціни в даному сегменті фермери змушені навіть при тому, що запаси столових буряків у сховищах українських господарств стрімко скорочуються.

Українським виробникам вдається відвантажувати столові буряки в середньому вдвічі дорожче, ніж у першій половині квітня 2023 року.

Слід зазначити, що в Україні з 1 по 7 квітня подорожчали імпортні помідори на тлі недостатньої пропозиції помідорів на ринку. Ціни за тиждень зросли в середньому на 11% і зараз продукція оптом пропонується до продажу по 84 — 100 грн за кг.

Як писав AgroPolit.com, в Україні 2024 року аграрії хочуть засіяти площу у 5,6 млн га. Також Укрзалізниця не може вивантажувати зерно через обстріли Одеси.

в