10 квітня 2024, 13:22, Торгівля

36 млн т: морський коридор став ефективнішим за зернову угоду

З серпня минулого року власним морським коридором Україна змогла експортувати 36 млн т вантажів. Про це повідомив віцепрем’єр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За словами міністра, зазначений показник перевищив результати року роботи зернової угоди. Олександр Кубраков додав, що з серпня минулого року український морський коридор використали 1286 кораблів.

На них до країн Африки, Азії та Європи експортували 25 млн т аграрної продукції. Очікують дозволу на вхід до Чорноморських портів України ще 135 кораблів. Вони мають додатково експортувати 4 млн т вантажів. Роботу українського зернового коридору в Чорному морі забезпечують Об’єднані Сили Оборони.

Рекордні 195,7 тисяч тонн на одному судні експортували з порту «Південний». CAPTAIN LEONIDAS під прапором Панами стало найбільшим судном серед усіх, які заходили в українські порти після початку повномасштабного вторгнення. Довжина цього судна становить 300 метрів, ширина — 50 метрів, дедвейт – понад 203 тисячі тонн. Станом на зараз понад 36 мільйонів тонн вантажів експортовано Українським морським коридором з серпня 2023 року. Це вище за показники Зернової ініціативи за рік існування» – зазначив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.comТуреччина і Україна готуються до спільного продовольчого саміту. Також експорт молока з України стабільний: місячний показник залишається на рівні 8,5 тис. т.

в