9 квітня 2024, 16:52, Рослинництво

В Україні яблука за рік подорожчали більше ніж на чверть: експерти назвали причини

Цього року в Україні значно подорожчали яблука, причому ціни на них продовжують встановлювати рекорди, якщо порівнювати з минулими сезонами. Про це повідомляє УНІАН.

У середньому по ринку ціни на яблука на 25 – 30% вищі, ніж у попередній рік. Одна з причин такої динаміки – обмежена пропозиція якісних яблук. Відіграє свою роль і те, що садівники зберігають якісні плоди для продажу у пізніший період.

Не виключено, що зростання продовжиться. Причиною цього може стати сезонне зменшення обсягів вітчизняної продукції: коли після зими зменшується доступність місцевих овочів та фруктів. Якщо говорити про квітень та червень, то дати точний прогноз експертам досить складно, проте в цілому зростання цін може проявитися і в другому кварталі. Більш детальний прогноз допоможуть зробити аналіз нових даних про врожайність, імпортні обсяги та економічну ситуацію в країні.

Загалом український ринок яблук характеризує волатильність, яка обумовлена ​​багатьма факторами. На цінах можуть позначатися сезонність, якість урожаю, логістичні витрати, а також імпортно-експортні відносини.

Восени минулого року в Україні спостерігалося значне зниження цін на яблука. З початку до середини листопада вартість найпопулярніших сортів яблук впала в середньому на 5 – 15%.

Як писав AgroPolit.comціни на моркву в Україні впали на 75% порівняно з минулим роком. Також в Україні ціни на помідори досягли 90 грн за кг.

в