8 квітня 2024, 12:10, Торгівля

Продовольча інфляція в світі може вдарити по відвідувачам магазинів

Світові ціни на основні культури зростають, відновлюючи ризик інфляції продовольчої продукції, яка залишається високою в різних частинах світу. Про це повідомляє Bloomberg.

Експерти звертають увагу на пшеницю. Геополітичні ризики щодо неї все ще залишаються, оскільки рф продовжує війну проти України. Це може знову порушити поставки врожаю з регіону житниці. У Світовому банку зазначили, що стійкість України у збереженні сільськогосподарського виробництва в умовах війни підкреслює її роль як глобального постачальника, але перспективи миру залишаються невизначеними, що посилює нестабільність ринку.

Пальмова олія, яка використовується в багатьох продуктах харчування, є найвищою за 17 місяців, ціни на каву робуста є найдорожчими принаймні з 2008 року, а біла кукурудза цього року подорожчала більш ніж на 30%.

Погана погода, що призвела до скорочення врожаю та обмеження поставок, є ключовим фактором останнього підвищення цін в світі. Хоча потрібен час, щоб зміни в оптових цінах проникли до роздрібних торговців, споживачі врешті-решт відчують тиск у супермаркетах.

Продовольча інфляція перевищує загальну інфляцію в більш ніж 60% в 167 країнах. Проблеми виробництва погіршуються через те, що фермери переходять на альтернативні культури.

Як писав AgroPolit.com, кількість агропродукції в експорті морем досягла двох третин. Також ціни на продовольство можуть злетіти: вантажоперевезення через Суецький канал впали на 45%.

в