1 квітня 2024, 16:53, Торгівля

В аграрному комітеті спрогнозували весняні ціни на продукти

Вартість основних продуктів навряд чи зміниться, проте деякі коливання все ж таки можуть мати місце. Про це заявив народний депутат від фракції «Слуга народу», член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

Очікується здешевлення яєць: причиною цього є те, що у весняно-літній період з'явиться велика кількість домашньої продукції. Зокрема, на теренах західної та центральної України вже з'явилися фермерські господарства, які можуть нав'язати конкуренцію великим виробникам.

Молочна продукція, на думку Соломчука, може подорожчати на кілька відсотків. Однак цього слід очікувати лише в тому випадку, якщо підвищаться ціни на пальне, що призведе до додаткових труднощів із логістикою.

Слід зазначити, що в Україні можуть ненадовго зрости ціни на рибу та морепродукти. На зростання попиту у цьому сегменті традиційно впливає початок Великого посту. На думку експертів, зростання цін може досягти 5-10%, проте після закінчення поста вони повернуться на колишній рівень.

На мою думку, кардинального підвищення цін на продукти не відбудеться. Овочі, які взимку зберігалися в овочесховищах, почнуть дешевшати. Зокрема, зменшується ціна на картоплю та цибулю порівняно із січнем», – заявив Дмитро Соломчук.

Як писав AgroPolit.com, експерти розповіли, як протидіяти весняним стресам озимих культур. Також стали відомі деталі компромісної угоди між ЄС та Україною щодо вільної торгівлі.

в