1 квітня 2024, 09:56, Рослинництво

Експерти оцінили скорочення посівних площ в Україні під час поточної кампанії

Незважаючи на обстріли, в ході весняної посівної кампанії аграрії України встигли засіяти 470 тис. га. Про це повідомляє видання Новини.LIVE.

Українські фермери вже розмінували частину площ, які раніше звільнили захисники України. В результаті доступних площ у 2024 році стало більше, але погода зараз не на боці фермерів. Частина регіонів страждає від сильних дощів і підтоплення.

За словами експертів, якщо погода не покращиться, аграрії не зможуть засіяти більше урожаю, ніж минулого року, і посівні площі залишаться майже на торішньому рівні. Згідно з американськими прогнозами, українські фермери в поточному сезоні засіють на 32% менше пшениці, на 27% скоротиться урожай кукурудзи, а площі ячменю знизяться на 37%.

Українські аграрії планують значно скоротити посівні площі кукурудзи, але збільшити площі олійних культур. Головним чином це стосується ріпаку та соєвих бобів. Загальна площа під шістьма культурами має знизитися на 19,5% за два роки.

Такий розподіл призведе до скорочення врожаю. Експерти зазначають, що протягом минулого року ціни на традиційні для України культури залишалися низькими. Пшениця, кукурудза і ріпак були збитковими. Пшеницю по 3 тис. грн купували у південних регіонах.

Як писав AgroPolit.com, ціни на шоколад у світі можуть підскочити до історичного максимуму. Також погода допомогла путіну налаштувати польських фермерів проти України.

в