29 березня 2024, 13:22, Торгівля

Україна експортувала зерновим коридором 34 млн т вантажів за 7 місяців

Українським чорноморським коридором експортовано 33,8 млн тонн вантажів за 7 місяців. Це більше, ніж було експортовано за рік роботи Зернової ініціативи. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Посадовець нагадав, що Україна відкрила коридор в серпні 2023 році – через місяць після того, як рф остаточно вийшла з Зернової ініціативи та розпочала системні атаки на портову інфраструктуру та аграрні потужності України.

Наразі на підхід до портів Одеса, Чорноморськ та Південний очікують 150 суден, які мають експортувати майже 5 млн тонн вантажів. Слід зазначити, що раніше офіційні особи України підтверджували, що експорт аграрної продукції морем Україна наростила майже до довоєнного рівня.

Сьогодні Українським коридором пройшло 1140 суден, які експортували 33,8 мільйона тонн вантажів до 40 країн світу. З них 23,1 мільйона тонн – продукція українських аграріїв. Можемо говорити, що ми вийшли майже на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси, а також запровадили значно ефективніший логістичний шлях без участі РФ, продовжуючи бути гарантом продовольчої безпеки світу», – зазначив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.comУкраїна відправила до Судану 14,6 тис. т борошна. Також Україна погодилася виконати п’ять кроків для розблокування кордону з Польщею.

в