27 березня 2024, 11:03, Торгівля

Недоцільно: у Мінагро розкритикували спробу Польщі зупинити український агротранзит

Зупинка транзиту української аграрної продукції з квітня, на яку розраховує польська сторона, є із багатьох причин неправильним рішенням. Про це заявив міністр сільського господарства Микола Сольський, пише Радіо Свобода.

Міністр наголосив, що описаний крок не має економічного підґрунтя, оскільки на транзит через Польщу припадає лише кілька сотень тисяч т аграрної продукції на місяць. Микола Сольський додав, що зазначений об’єм продукції через українські порти проходить за день.

Міністр також анонсував міжурядові консультації і переговори фермерських асоціацій на 27 березня. В межах зазначеної зустрічі польська і українська сторона спробують порозумітися. Європейські фермери продовжують протестувати проти цінового тиску, екологічного регулювання та податків.

Це, приміром, вашого сусіда, який у важкій ситуації, горить свій город, і він просить через ваш город там пройти на дорогу – і йому забороняють це робити. Це не те що неправильно з економічної точки зору – це неправильно з точки зору елементарних прав людини, торгівлі, організації тощо. Чого ви тими заявами добилися, – це втратили гроші від транзиту українського зерна через Польщу», – наголосив Микола Сольський.

Як писав AgroPolit.com, Україна готова запровадити систему ліцензування агроекспорту до Польщі. Також франко-польська вимога обмежити український агроекспорт затягує війну

в