25 березня 2024, 13:28, Земля

В Україні сертифікували 33 операторів протимінної діяльності

В Україні сертифікували 33 операторів протимінної діяльності, що допоможуть аграріям повернути землі сільськогосподарського призначення в обробіток. Про це повідомила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, збільшується і кількість розробок засобів для розмінування. Серед іншого в Україні презентували так званий «Народний розміновувач». Ця техніка пройшла перші випробування на одному з військових полігонів і вони стали успішними.

Машина зараз проходить сертифікацію. Система виконує автоматичну роботу навіть на великих площах, а її точність сягає двох сантиметрів, враховуючи заданий маршрут. Прототип розміновувача розробили на основі трактора Т-156 українського виробництва.

Зросла кількість операторів протимінної діяльності. Нині сертифікацію пройшли вже 33 оператори. На черзі — ще понад 50. Чим більше у нас буде операторів, тим більшою буде конкуренція на ринку. А це знижуватиме ціну розмінування та сподіваємось, підвищуватиме якість. Через Prozorro оголошуватимуться торги на проведення розмінування. Фермер вноситиме 20% вартості, решту 80% — держава. Переможе оператор, який запропонує найнижчу ціну і при цьому відповідатиме вимогам. Програма запрацює у квітні», – повідомила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали час запуску програми компенсацій на гуманітарне розмінування. Також Україна експортувала найбільше продукції за весь час війни

в