21 березня 2024, 14:37, Рослинництво

Експерти назвали причини падіння цін на картоплю

За тиждень ціни картоплі на українському ринку в середньому зменшилися на 12% і знаходяться в діапазоні від 14 до 20 грн за кг. Про це повідомляє портал EastFruit.

Причиною падіння цін аналітики вважають масове надходження імпортної картоплі на український ринок, яка відноситься до нового врожаю. Імпортна картопля нового врожаю з Азербайджану та Єгипту надходила у продаж по 25 – 30 грн/кг.

На ринку зафіксували й зростання пропозиції місцевої продукції: відносно тепла погода призвела до того, що виробники намагаються якнайшвидше реалізувати минулорічні обсяги, які залишаються на зберіганні. Аграрії також активно розпродають залишки картоплі невисокої якості. Картоплю почали імпортувати на початку 2024 року. Причиною цього стали високі темпи зростання цін на картоплю вітчизняного виробництва.

Слід зазначити, що у першій половині березня ціни на місцеві огірки в Україні різко знизилися. Це сталося через те, що у більшості регіонів України встановилася тепла сонячна погода. Аналітики зафіксували зниження відпускних цін на моркву. Якщо порівнювати з початком березня 2023 року, ціни зменшилися більш ніж на 70%. Ціни на білокачанну капусту наприкінці лютого пішли вгору.

Як писав AgroPolit.comкартопля в Україні продовжить дорожчати. Також ембарго на агропродукцію діятиме до прийняття спільного з Україною рішення.

в