18 березня 2024, 14:30, Рослинництво

Аграрії України засіяли ячменем половину полів

В Україні вже в чотирнадцяти областях розпочалася посівна кампанія ярих культур, а майже половина полів припадає на ячмінь. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства України.

Зараз українські фермери, які вирішили скоротити посіви кукурудзи, засіяли ярими культурами 128 тис га. Розподіл на даний момент виглядає так:

  • 69,6 тис. га припадає на ячмінь;
  • 41,5 тис. га засіяли горохом;
  • 12,9 тис. га відвели під пшеницю;
  • 3,7 тис. га зайняв овес.

Найбільше засіяли аграрії на Одещині – 43 тис га, що сягає третини загальної кількості висаджених ярих культур. Досягти такого результату фермери змогли завдяки теплій погоді. Серед лідерів виявилися аграрії Хмельницької, Вінницької, Дніпропетровської, Тернопільської та Миколаївської областей.

Експерти зазначають, що собівартість весняної посівної може скоротитися. Аналітики прогнозують скорочення витрат на засоби захисту рослин, добрива, паливо та насіння для зернових культур на 5% до показника у 311$, так на 4% для олійних культур до 315$. В структурі посівів фахівці не прогнозують значних змін. За офіційним прогнозом аграрії України мають засіяти 13 млн га, що майже дорівнює показнику минулого року.

Як писав AgroPolit.com, в Кабміні назвали розмір компенсації для аграріїв на звільнених територіях. Також фахівці оцінили експортний потенціал агропромислового комплексу України

в