15 березня 2024, 12:02, Торгівля

В Польщі через український агроекспорт найбільше постраждав ринок м’яких фруктів – урядовець

Заступник міністра сільського господарства та сільського розвитку Польщі Адам Новак заявив, що найбільше через українську продукцію постраждав ринок малини та м’яких фруктів у Польщі. Про це повідомляє Portal Spożywczy.

Польський урядовець зазначив, що хоча діє ембарго на зерно з України і аграрні продукти не можуть легально потрапити до Польщі, це повністю не вирішує проблеми на ринку. Він додав, що в Міністерстві сільського господарства Польщі сподіваються, що цю проблему вдасться вирішити, прийнявши відповідне рішення обома сторонами на спільному засіданні урядів Польщі та України.

Слід зазначити, що Європарламент прийняв рішення про безмитну торгівлю з Україною. В ньому передбачили «аварійне гальмування» для круп та меду.

Транзит дозволено, в тому числі в країни Європи, в порти, і це певна проблема для польських фермерів, тому що для цього зерна використовуються потужності польських портів. Проте ринок малини, цукру, птиці та яєць, де ембарго ще не введено, відрізняється. Ми ведемо переговори щодо двосторонньої угоди з Україною щодо введення квот, мит і дозволів на продукти, які можна імпортувати до Європи. Найбільше через українську продукцію постраждав ринок малини та м’яких фруктів», – зазначив Адам Новак.

Як писав AgroPolit.comпосол Польщі в Україні засудив розсипання зерна. Також формат протесту фермерів є неприйнятним.

в