13 березня 2024, 13:25, Держпідтримка

Виділили 3 млрд грн: в Україні назвали час запуску програми компенсацій на гуманітарне розмінування

В Україні впродовж місяця запрацює механізм компенсацій від держави на гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель, на реалізацію якого в 2024 році з бюджету виділили 3 млрд грн. Про це заявила віцепрем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко, пише InVenture.

Віцепрем'єр підкреслила, що компенсацію передбачили для фермерів Дніпропетровської, Миколаївської, Херсонської, Донецької, Харківської, Сумської, Чернігівської та Київської областей, чиї земельні ділянки забруднені.

Для отримання компенсації аграрій має надати підтвердження нетехнічного обстеження. Міністр економіки додала, що компенсацію не зможуть отримати агровиробники, які мають податковий борг, перебувають у процесі ліквідації чи банкрутства підприємств, є громадянами країни-агресора чи перебувають під санкціями.

Уряд ухвалив постанову, яка затвердила порядок компенсації витрат. Фермери зможуть укладати контракти і з державними, і з приватними операторами розмінування, які переможуть на відкритому та прозорому тендері. Сумарно на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік ми заклали 3 млрд грн. Це важливі кроки для запуску ринку гуманітарного розмінування», – зазначила Юлія Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, уряд змінив правила програми єРобота для аграріїв. Також в Україні почали розробку операційного плану протимінної діяльності.

в