11 березня 2024, 11:01, Торгівля

Україна може розвантажити кордон з Польщею – Олександр Кубраков

Завдяки контейнерним перевезенням по Дунаю через порти Ізмаїлу та Рені і чорноморському зерновому коридору через порти Великої Одеси можна розвантажити польсько – український кордон. Про це заявив віце-прем’єр з відновлення – міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, пише РБК-Україна.

Міністр повідомив, що очікує перших контейнерних перевезень в Одесу і з неї у найближчі місяці. Зараз контейнерні перевезення частково здійснюються через польські порти, а далі контейнери потрапляють в Україну вантажівками.

Олександр Кубраков зазначив, що частину інфраструктури після ворожих обстрілів портів, вдалося відновити. Міністр додав, що отримання обладнання, що дозволить відремонтувати деякі термінали потребує від 10 до 15 місяців.

Слід зазначити, що польські фермери заблокували кордон з Україною 9 лютого. Вони вимагають скасувати рішення про безмитну торгівлю України з Євросоюзом. Українське дунайське пароплавство в умовах блокади польського кордону запропонувало перенаправити вантажі, які перевозились у країни Євросоюзу вантажівками, на річковий транспорт.

Якщо ми повернемось до контейнерних перевезень з портів Великої Одеси, то частину трафіку точно знімемо», – пояснив Олександр Кубраков.

Як писав AgroPolit.comУкраїна та Туреччина продовжили транспортний безвіз. Також Україна запускає баржеві каравани через Дунай.

в