20 лютого 2024, 09:51, Торгівля

Справа не в зерні, а у політиці: Володимир Зеленський назвав причини кризи на кордоні з Польщею

Президент України Володимир Зеленський назвав кризу на польсько – українському кордоні ерозією солідарності. Таку заяву глава держави зробив у вечірньому відеозверненні.

За його словами, ситуація пов’язана не з питанням експорту зерна, а з політикою. Президент закликав спільно знайти раціональне рішення з польською стороною та іншими учасниками діалогу, яких турбує доля Європи.

Слід зазначити, що протести на українсько-польському кордоні продовжуються з листопада 2023 року. Польські перевізники вимагають повернення до практики видачі дозволів для українських вантажоперевізників, а фермери – зупинити ввезення агропродукції з України. Мітингувальники намагалися заблокувати залізничні колії на станції Дорогуськ, їх зупинили поліцейські.

Те, що відбувається на нашому західному кордоні — кордоні з Польщею, — не можна сприймати як щось нормальне чи повсякденне. Потрібна проста і зрозуміла справедливість. Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. І під Куп'янськом, неподалік кордону з Росією, де не вщухає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально», – сказав Володимир Зеленський.

Як писав AgroPolit.com, у Чехії хочуть ввести систему застави на аграрну продукцію із України. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в