15 лютого 2024, 13:25, Торгівля

Через війну необробленими залишилися 14 тис. квадратних км українських земель

В Україні через розв’язану рф повномасштабну війну щонайменше 14 тис. квадратних км сільськогосподарської землі вздовж фронту залишилися необробленими. Відповідні розрахунки навели в німецькому Інституті сільськогосподарського розвитку в країнах з перехідною економікою.

З вказаної території 8 тис. квадратних кілометрів знаходяться на підконтрольних Україні територіях. На думку вчених, потрібні будуть значні зусилля та багато часу, щоб знову зробити ці сільськогосподарські території придатними для використання, оскільки вони серйозно постраждали від незліченних мін, вибухових пристроїв, що не розірвалися, і артилерійських обстрілів.

До повномасштабної війни Україна була шостим і сьомим у світі виробником кукурудзи та пшениці відповідно, на частку якої припадало понад 30% світового виробництва насіння соняшнику. Перед початком війни сільське господарство становило близько 10% валового внутрішнього продукту України та 42% вартості її експорту.

До війни в сільському господарстві було зайнято близько трьох мільйонів українців, або майже 20% робочої сили. Повномасштабна війна призвела до значних втрат сільськогосподарського виробництва України.

Як писав AgroPolit.com, в Україні можуть змінити порядок використання земель оборони. Також Україна почала ввозити соняшникову олію до Туреччини замість рф.

в