13 лютого 2024, 14:39, Торгівля

Дональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю української аграрної продукції

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск анонсував посилення прикордонного контролю українських продуктів під час зустрічі з протестувальниками. Про це повідомляє tvn24.pl.

Дональд Туск підкреслив, що абсолютним мінімумом є блокування доступу на європейський ринок продукції, яка не відповідає санітарним нормам і критеріям здоров'я споживачів. Він визнав, що польські служби не мають достатньої кількості кадрів для такого масштабу товарів, але запевнив, що у випадку санітарних і якісних перевірок Польща буде направляти на цей напрямок додаткові резерви.

Прем’єр-міністр Польщі зазначив, що, на його думку, необхідно узгодити три питання:

  • базову повагу до домовленостей всередині Євросоюзу,
  • допомогу Україні у війні з рф,
  • ефективний захист інтересів польських фермерів і польських виробників продуктів.

За оцінками Дональда Туска, за тиждень виконати всі вимоги точно не вдасться.Аграрії також попросили оприлюднити перелік компаній, які закуповують українське зерно.

Я поясню це і Києву, і Брюсселю, що ми все одно будемо проводити такі перевірки, тому що йдеться про здоров’я громадян Польщі та всього ЄС. Ми ні в якому разі не можемо відмовитися від цих перевірок. Треба знайти рішення. Напевно, воно не буде ідеальним», – підкреслив Дональд Туск.

Як писав AgroPolit.com, в Польщі митники відмовляються пломбувати вантажівки із зерном. Також у Єврокомісії запропонували зерновий компроміс для України

в