6 лютого 2024, 15:42, Земля

Половині українських громад необхідний земельний аудит – експерт

Інвентаризація земель комунальної власності потрібна 80% громад України, а кожній другій громаді необхідний земельний аудит. Про це пише AgroPolit.com у матеріалі «Ринок землі: які міни сповільненої дії закладено в другому етапі земельної реформи?», посилаючись на підрахунки засновника та керівника проєкту Feodal Андрія Дем'яновича.

«За нашими спостереженнями, кожна друга громада в Україні потребує повноцінного земельного аудиту. Що стосується інвентаризації земель комунальної власності, то ця потреба сягає 80% всіх громад України. Це колосальний ресурс для наповнення бюджету громад і його слід застосовувати. Наш досвід свідчить про те, що інвентаризація земель однієї громади може принести додатково до бюджету в середньому від 15% до 90% додаткових надходжень», – зазначив Андрій Дем'янович.

Слід додати, що завдяки здачі громадами в оренду земель сільськогосподарського призначення комунальної̈ власності через Prozorro.Продажі, вони отримують до бюджету 355 млн грн на рік. Від використання цих земель вони загалом отримують близько 10% — 12% бюджету.

За 2023 рік середньозважена ціна на землю зросла на 10%, до 38,5 тис. грн за 1 га. Це збільшило капіталізацію ринку землі на 115 млрд грн.

Як писав AgroPolit.com, українці відмовляються від споживання м’яса свинини. Також стало відомо, де продають найдешевшу землю в Україні.

в