6 лютого 2024, 09:52, Торгівля

Експерти розповіли, що буде з цінами і попитом на свинину

В Україні ціна охолодженої свинини на полицях магазинів у січні сягнула в середньому 196 грн/кг, отже вона на 2,9% нижче середнього показника грудня, а також на 4,7% поступається вересневому показнику 2023 року, коли почалося зниження цін. Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».

За словами аналітиків, роздрібна ціна частково відобразила зміни закупівельних цін, які на кінець січня були на 10 грн/кг нижчими, ніж у попередньому місяці. Експерти зазначають, що після зимових свят споживачі сезонно знижують попит на свинину.

Учасники ринку зазначають, що повернутися інтерес до відповідного м’яса у українців може лише у кінці лютого. Експерти вважають, що падіння цін до квітневих, має підтримати попит з боку українців, забезпечивши стабільні продажі, незважаючи на те, що цей період року вважається традиційно малоактивним.

Найпомітніше знизилися ціни на свинячу лопатку, стегно та корейку: так, середня ціна кілограма цих частин у січні знизилася більш ніж на 10 грн/кг порівняно з її грудневим рівнем (на 4,5 – 6%). Натомість, спад вартості грудинки та нашийка обмежився 2% та 2,8%, відповідно, тоді як ціна охолодженого стейку не змінилася, а вирізка, навпаки, додала 1,4%», – повідомляють в асоціації.

Як писав AgroPolit.com, українці відмовляються від споживання м’яса свинини. Також стало відомо, де продають найдешевшу землю в Україні.

в