5 лютого 2024, 12:10, Логістика/Техніка

Ердоган та путін готують новий механізм для експорту українського зерна

Президент Туреччини Ердоган обговорить новий механізм дозволу експорту українського зерна через Чорне море з путіним під час його візиту до Туреччини. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини  Хакан Фідан, пише Reuters.

Очікується, що путін відвідає Туреччину 12 лютого, щоб зустрітися з Ердоганом. Це буде перша поїздка російського диктатора до Туреччини після початку повномасштабної війни рф проти України в лютому 2022 року.

Хакан Фідан підкреслив, що існують спроби знайти нові методи транспортування українського зерна на світові ринки. Анкара намагалася переконати рф повернутися до Чорноморської зернової угоди, з якої москва вийшла в липні 2023 року, через рік після її початку.

Угоду уклали за посередництва ООН і Туреччини, щоб забезпечити безпечний прохід кораблів для експорту зерна з українських портів. Україна заявила, що зернова угода не має сенсу, оскільки експорт агропродукції через власний коридор у Чорному морі зростає.

Попередня зернова угода працювала в рамках певного механізму, тепер ми побачили, що є можливість піти з іншим механізмом, і зараз є зусилля, щоб конкретизувати цю можливість. Ми хочемо прояснити цю ситуацію за допомогою нового механізму», – сказав Хакан Фідан.

Як писав AgroPolit.com, під час війни торгівля між Туреччиною та Україною досягла історичного максимуму. Також Китай став активним покупцем української кукурудзи

в