3 лютого 2024, 13:01, Рослинництво

Картопля в Україні продовжить дорожчати

Вартість картоплі продовжуватиме зростати навесні, оскільки імпортовані продукти, що надходять на ринок, не матимуть низької ціни. Про це повідомляє УНІАН.

За словами аналітиків, зараз ціни на картоплю досягли вражаючої позначки 18-23 гривні за кілограм, що в чотири рази перевищує цінові показники минулого року. Причини стрибка цін пов'язані з: складнощами з вирощуванням картоплі через непередбачувані погодні умови, які спонукали фермерів переглянути свої аграрні пріоритети на користь інших овочів; зменшенням урожаю у Європі; якістю продукції, яка не відповідає вимогам тривалого зберігання.

За словами експертів, обставини свідчать про складну динаміку на ринку картоплі в Україні, де цінова волатильність зумовлена ​​як внутрішніми виробничими викликами, так і зовнішніми торговими факторами.

Слід зазначити, в Україні подорожчали на 20% томати, завезені з Туреччини. Натомість станом на 26 січня основні продажі тепличного огірка здійснювалися по 70 – 100 грн/кг, що в середньому на 10% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня. Також подешевшав буряк , він надходить у продаж по 10-14 грн/кг, що в середньому на 14% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Як писав AgroPolit.comчастка агропродукції в загальному експорті України стала найвищою за час незалежності. Також Франція отримала 9,5 млрд євро на підтримку фермерів, але вони все ще лютують.

в