1 лютого 2024, 09:50, Фінанси

Електронні розписки потрібні аграрному ринку

Агропродовольчому ринку України потрібні нові фінансові інструменти, зокрема — електронні розписки, а отже прийняття законопроєкту №9266 допоможе зміцнити економічний фронт в сільському господарстві. Про це заявив керівник проєкту IFC «Розвиток доступу сільського господарства України до ринків капіталу", який впроваджується у партнерстві з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії (SECO), Кирило Мухомедзянов, пише УНІАН.

Він підкреслив, що прийняття законопроєкту дозволить виробникам проводити операції онлайн завдяки електронним аграрним розпискам. Кирило Мухомедзянов додав, що такий підхід дасть можливість економити час та зробить процес прозорішим. Експерт зазначив, що електронні розписки для кредиторів – це надійний інструмент фінансування, що передбачає зручний варіант погашення кредиту при дефолті сільгоспвиробника.

Новий фінансовий інструмент створить умови для легшого, швидшого, більш безпечного і дешевшого доступу до фінансування для сільгоспвиробників із різних підсекторів сільського господарства, таких як рослинництво, тваринництво та первинна переробка сільськогосподарської продукції, шляхом зменшення операційних витрат і забезпечення захисту прав кредиторів», — зазначив Кирило Мухомедзянов.

Як писав AgroPolit.com, частка агропродукції в загальному експорті України стала найвищою за час незалежності. Також Франція отримала 9,5 млрд євро на підтримку фермерів, але вони все ще лютують.

в